Natura i Pedra en sec a Freginals

Aquest mes passat, arran d'una sortida de camp als Freginals per visitar algunes de les nombroses barraques de pedra en sec disseminades pel seu terme, casualment vam tenir el goig de conèixer personalment al Sr. Josep Maria Castell Solé. 


Un veí de Freginals, persona arrelada, i enamorada, del seu poble i la seva terra, que ha dedicat bona part del seu temps lliure a estudiar i conèixer en profunditat les serres que envolten el seu poble des de tots els vessants que ens ofereix la natura: ocells, plantes, insectes i apunts geogràfics.

 


                                       
Orella d'os. Ramonda myconi, al Montsià!!

I també la petjada que han deixat els nostres avantpassats en el territori, fruit de la seva feina i dedicació, i que especialment a Freginals trobem molt ben representada: el treball de la pedra en sec. Barraques de tot tipus de funcionalitats i marges, autèntiques petites joies arquitectòniques d'altres temps, que configuren i modelen el paisatge rural de bona part del terme, i de tota la comarca del Montsià. 


Una obra que constitueix un veritable catàleg de barraques dels Freginals i des de la que vol: "retre homenatge als nostres avantpassats. Ells, que van remoure el terme per transformar-lo en terres de cultiu, que van moure pedres milions de vegades, que van concebre i edificar aquestes construccions i que ens van transpassar aquest llegat"..., i que ara ens toca a nosaltres a conservar-lo en el millor dels casos, o a deixar constància de la seva existència.
                                
                                               
Barraca de Xuxim, Joaquim Gausachs, a les Serres

                                            
                                          Barraca de Quicolis. Tot un símbol dels Freginals, a La Serreta

El Sr. Josep Maria, ha obsequiat al Camp d’aprenentatge del Delta amb la seva obra. Dos preciosos volums, publicats per ell mateix, plens de moltes hores de dedicació en forma d'excel·lents  fotografies que il·lustren la seva tasca.  Hores de recerca sobre el terreny, davant de llibres de consulta i davant l’ordinador, de moltes entrevistes amb amics i veïns del poble, sempre empaitant informació sobre alguna barraca o sobre el propietari d’aquell tros perdut ...

Dos magnífics llibres que, gràcies a la seva amabilitat,  passen a formar part del nostre fons bibliogràfic, i que a partir d’ara estan a l’abast de tothom, estudiants i docents, per a la seva consulta i estudi, i que complementen la nostra nodrida biblioteca de temes locals, naturals, etnogràfics i històrics relacionats amb les nostres terres.

Us convidem a descobrir-los i gaudir-ne.


Moltíssimes gràcies, Josep Maria, per compartir amb nosaltres el seu treball!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada