Nou endemisme al Port

Tres científics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, M. Prieto, J. Mederos i J. Comas, han descobert una nova espècie d’escarabat que té el seu hàbitat natural al Parc Natural dels Ports.

Es tracta d’una nova espècie del gènere Laemostenus localitzat a cinc cavitats de la serralada del Port. Per això, i en honor precisament al lloc de la troballa, l’insecte ha estat batejat com a Laemostenus portsensis, segons es descriu en un article que els autors han publicat a la revista científica Animal Biodiversity and Conservation.

El Laemostenus portsensis va ser comparat amb altres espècies d’escarabats del mateix gènere localitzats i descrits en zones geogràfiques pròximes (el Laemostenus levantinus i Laemostenus Lassalle) i s’han arribat a determinar diferències en la forma del cap i el pronot, un cos més allargat i aixafat, però, sobretot, una morfologia genital masculina diferenciada.

Durant els treballs d’investigació, iniciats el 2012 amb el suport de l’Associació Catalana de Bioespeleologia, es van fer prospeccions a cinc coves: Avenc dels Ermets de Passamonte (Prat de Comte, Barranc de Engrilló), Cova del Conill (Horta de Sant Joan, Barranc del Closet), Avenc de la Barcina (Roquetes), Avenc dels Mamelins (Tortosa, Mola de Catí) i Forat el Rastre (Roquetes, Mola de Catí).

En total, es van capturar 32 exemplars de la nova espècie, la majoria a l’avenc dels Ermets de Passamonte, bé per captura directa o amb trampes ubicades a zones de penombra.

En un grup de trampes es va posar com a esquer una barreja de formatge i carn seca, i en un altre, cervesa i sal.

La majoria d’exemplars es van capturar a zones situades a 30 metres de l’entrada de l’avenc i no se’n va trobar cap més enllà dels 40 metres.

(Font: Diari de Tarragona 22-10-2015)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada