Temporal de llevant... aport de sediments.

 El fort temporal de llevant que va afectar a les Terres de l'Ebre  entre els dies 20 i  25 de març ens va deixar una gran quantitat de precipitació,  especialment a la zona del Port.
Només l'embassament d'Ulldecona va superar el seu nivell màxim de capacitat en només dos dies, havent d'obrir comportes i provocant una forta riuada al riu Sénia, normalment sec, i que aquells dies vam poder veure com baixava amb molta força.

(Foto: diari de Tarragona)

 Pont medieval al molí de l'Om


Molí la Roca

També hem estat testimonis, degut al temporal, de  fets puntuals i sorprenents, com la surgència de Mola Cima, al capdamunt d’un cim del Montsià, on es forma un important salt d’aigua allà on normalment només hi ha una petita font de cabal irregular.


Així  mateix aquest final d'hivern també hem tingut unes fortes crescudes "controlades"  a l'Ebre , provocades per la Confederació Hidrogràfica, per anar absorbint als embassament els forts episodis de pluja i de desglaç que s'han registrat els darrers mesos. 

De manera excepcional hem tingut un augment de cabal considerable, registrant-se  dades per sobre dels 1000 m3/seg des del 17 de febrer  fins al 2 d'abril. El pic es va registrar el 6 de març amb 1808 m3/seg, fet que va ocasionar inundacions a les zones d'horta i fruiters més properes al riu, al Baix Ebre i Ribera d'Ebre.

En aquesta imatge, els satèl·lits capten, el 26 de març,  com es van distribuint els sediments que arriben a la Mediterrània arrossegats pels rius i barrancs que han vist créixer els seus cabals degut a les fortes pluges registrades. A l’Ebre hi fan cap el Canaleta, l’Algars, el Matarranya i tots els rius i barrancs que han desallotjat els 693,2 litres recollits en 5 dies al parc natural dels Ports, sumant els seus aports al ja carregat cabal de l’Ebre.

                          
Distribució dels sediments que arriben dels rius. Foto: (via @VilMeteo)


A la següent imatge també apreciem les aportacions dels  rius  Sénia i Servol, directes al mar. Tan de bo aquesta aportació de sediments al mar sigues un fet habitual, especialment per al delta!


En aquesta gràfica, del Servei Meteorològic de Catalunya, podeu veure la distribució semi horària dels 693,2 mm recollits en 5 dies al PN dels Ports:



(Fonts: aguaita.cat i Diari de Tarragona)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada